Testele pentru alergiile alimentare

gabrieltest
Testele pentru alergiile alimentare
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Testele pentru alergii sunt foarte importante in diagnosticarea alergiilor alimentare. Principalele teste sunt:

1.     Skin Prick Test sau testarea cutanata

2.     Analize de sange IgE specific

3.     Provocarea alimentara

Testele cutanate si testele de sange pot amandoua sa dea rezultate fals pozitiv. Alergologul dumneavoastra va folosi aceste rezultate luand in considerare si istoricul medical pentru a putea pune un diagnostic.

Testele cutanate

In timpul unui test cutanat, o picatura de allergen suspectat este pus pe pielea pacientului. Apoi pielea este intepata prin allergen pentru a introduce alergenul in piele. Daca pacientul este alergic, o umflatura sau eruptie va aparea in timp de 15 minute.

Testele cutanate sunt cele mai bune pentru a exclude alergiile, deoarece foarte rar dau rezultate fals negative. In schimb, au o rata mare in rezultatele fals positive, adica se poate umfla pielea sau inrosi chiar daca nu esti alergic. Din acest motiv, testele cutanate sunt cel mai des folosite pentru a confirma ca un pacient este alergic daca este deja suspectat acest lucru.

Testele de sange

Pentru un test de sange se ia o mica mostra de sange pentru a testa IgE specific. Fiecare allergen alimentar are un IgE specific.

La fel ca si testele cutanate, testele de sange au o rata mare de rezultate fals positive.

Oameni fara alergii alimentare, dar care au tulburari alergice cum ar fi eczema, rinita alergica si astm foarte des au rezultat pozitiv pentru IgE. Chiar si oamenii fara alergii pot sa aiba un rezultat fas pozitiv.

Capacitatea testului de a prezice alergiile difera de asemenea si de tipul de aliment. Valorile mari de obicei indica, ca este foarte probabil ca pacientul este alergic, dar valorile nu au legatura cu severitatea alergiei.

Provocarea alimentara

Provocarile alimentare sunt cele mai bune metode de a determina alergiile. Trebuie intotdeauna sa fie facute sub supravegherea unui doctor.

De obicei, testul dureaza aproximativ o zi (4-8 ore). Pacientul mananca alergenul suspectat, crescand progresiv cantitatea, in timpul zilei. Provocarea alimentara este intotdeauna efectuata intr-un spital sau clinica, sub supravegherea unui doctor, in cazul unei reactii sa poata administra tratamentul imediat.

Daca pacientul nu are nici un simptom, atunci testul va fi negativ. Aceasta este cea mai de incredere metoda de testare a unei alergii alimentare.

Sursa: www.peanutallergy.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print
Share on email
Email
Show Buttons
Hide Buttons