Alergii alimentare | Un studiu ce ne da sperante

gabrieltest
alergii alimentare
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Alergiile alimentare severe ar putea avea tratament conform cercetatorilor de la Stanford University School of Medicine. Cercetarea este inca la inceputuri, insa exista rezultate inbucuratoare in aceasta privinta.

Aproape o treime din persoanele cu alergie alimentară au reacții la mai multe tipuri de alimente. Acest lucru poate crește riscul de expunere accidentală și de anafilaxie care pune viața în pericol.

Nu există tratament pentru multiple alergii alimentare, dupa cum bine stim si noi. De obicei, pacienților li se spune să evite alimentele ce pot provoca alergia, însă acest lucru necesită o atenție constantă asupra dietei lor.

„Pacienții consideră că este foarte greu să trăiești cu alergii alimentare multiple”, afirmă autorul principal al studiului, Dr. Sharon Chinthrajah. „Acest lucru reprezintă o povară socială și economică enormă asupra familiilor”.

În acest nou studiu, oamenii de știință au combinat medicamentul de astm, omalizumab (Xolair), cu imunoterapie pentru 48 de copii cu multiple alergii alimentare.

Imunoterapia expune pacienții la cantități mici de alimente care provoacă reacții alergice. Treptat, doza de alergen este crescută până când pacientul poate tolera cantități normale din aceste alimente.

Cercetătorii susțin că administratea de omalizumab pare să accelereze procesul de desensibilizare fără a pune în pericol siguranța.

„Acest lucru ar putea fi o modalitate foarte promițătoare de a reduce această povară de a trăi cu alergii alimentare”, a spus Chinthrajah, directorul cercetării clinice translaționale de la Centrul de Cercetare Stanford pentru alergie și astm.

Dr. Sharon Chinthrajah a afirmat că deși rezultatele sunt preliminare, ele sugerează că acești copii cu alergii alimentare multiple „ar putea fi, într-o zi, desensibilizați în condiții de siguranță la acele alimentele declanșatoare folosind această combinație de tratament”.

Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma rezultatele înainte ca tratamentul să devină disponibil.

Participanții la studiu au fost repartizați aleatoriu pentru a primi tratamentul împotriva alergiilor sau un placebo. Aceștia aveau vârste cuprinse între 4 și 15 ani și erau alergici la o varietate de alimente, inclusiv migdale, caju, ouă, alune, lapte, arahide, susan, soia, nuci și grâu.

Copiii au luat omalizumab sau un placebo timp de opt săptămâni înainte de a începe imunoterapia și timp de opt săptămâni în timpul tratamentului combinat cu imunoterapie pentru două și până la cinci alimente declanșatoare. Participanții au continuat apoi imunoterapia fără medicamente timp de încă 20 de săptămâni.

Cercetătorii au descoperit că 83% din participanții ce au primit tratamentul ar putea tolera o doză mică de doi alergeni alimentari față de 33% care au luat placebo.

Studiul a arătat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește eficacitatea tratamentului și siguranța pacienților cu multiple alergii, tratați cu omalizumab și imunoterapie alimentară, a declarat co-autorul studiului, Dr. Kari Nadeau.

Profesorul de medicină și pediatrie, Nadeau a afirmat că „Omalizumab poate ajuta la schimbarea cursului terapiei, făcându-l mai sigur și mai rapid”.

Potrivit cercetătorilor, copiii care au primit tratament dublu au fost desensibilizați la alergiile alimentare mai repede decât cei care au luat placebo și au avut mai puține probleme digestive și de respirație.

„Pacienții și familiile spun că sunt atât de recunoscători, încât își pot lărgi varietatea de alimente și pot participa la mai multe activități sociale, fără să se teamă de o reacție alergică”, a spus Chintrajah.

Chintrajah a adăugat că acei copii spun lucruri de genul: „Nu mai stau la masa repartizata copiilor cu alergii la prânz; pot să stau cu prietenii mei obișnuiți”. „Aceste lucruri mărunte pe care alții le iau ca atare pot deschide lumea lor socială”.

Studiul a fost publicat în data de 11 decembrie în revista „The Lancet Gastroenterology & Hepatology”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print
Share on email
Email
Show Buttons
Hide Buttons